marți, 17 iunie 2008

Scanerul


Este un dispozitiv ce permite transformarea imaginilor sub forma de date recunoscute de calculator.Scanner-ele moderne au capacitatea de a recunoaste textul in cu ajutorul unor programe tip OCR (Optical Character Recognition),care convertesc imaginea scanata in siruri de caractere ce pot fi prelucrate ulterior cu ajutorul editoarelor de text.
Cum functioneaza
Un scaner este un echipament destinat transformarii informatiei analogice, respectiv a luminii, in informatie digitala.
Piesa de baza a scanerului consta intr-un sir de celule fotosensibile capabile sa detecteze lumina reflectata de sau transmisa prin obiectul scanat. Aceste celule fotosensibile sunt de fapt niste diode capabile de a recepta lumina atunci cand sunt alimentate electric. Tot acest sir de diode formeaza senzorul scanerului (CCD - Charged-Couple Devices), care converteste intensitatea luminii in sarcina electrica.
O alta componenta importanta este convertorul analog-digital (CAD), rolul sau fiind acela de a transforma informatia analogica in informatie digitala. Fiecare dioda din miile care formeaza CCD-ul creaza un pixel din imaginea scanata, iar pentru pentru a stoca informatia corespunzatoare descrierii pixelului respectiv este necesar un anumit numar de biti. Cu cat se dedica un numar mai mare de biti fiecarui pixel, cu atat se va putea obtine o calitate mai buna a imaginii scanate.
Marea majoritate a scanerelor disponibile astazi folosesc senzor CCD, insa unele modele noi folosesc senzor CIS (Contact Image Sensor). In cazul unui scaner CCD, lumina reflectata din documentul original traverseaza un sistem de oglinzi, care o redirectioneaza catre senzorul CCD. In tehnologia CIS, sirul de diode este plasat chiar sub documentul scanat, astfel incat senzorul capteaza direct lumina reflectata de document. Din moment ce scanerele cu CIS nu necesita un sistem foarte complicat de captare a luminii, rezulta un pret mai scazut, dimensiunile sunt mai mici, iar durabilitatea

creste. Datorita dimensiunilor reduse, senzorii CIS sunt recomandati in cazul scanerelor portabile. Senzorii CIS folosesc convertoare analog-digital incorporate, astfel rezultand si un consum redus de energie. Principalul neajuns al tehnologiei CIS consta insa tocmai in convertorul analog-digital, acesta ocupand un spatiu care in mod normal ar fi trebuit sa contribuie la captarea luminii. Rezultatul consta in scaderea calitatii imaginilor scanate, astfel ca multi utilizatori prefera achizitionarea unui model cu senzor CCD, in ciuda pretului ceva mai mare.
Asa cum spuneam, majoritatea scanerelor primesc informatia prin capturarea luminii reflectate sau care traverseaza obiectul scanat. Acest proces necesita in mod evident o sursa de lumina, iar calitatea acesteia poate influenta in mod decisiv calitatea rezultata. Primele modele de scanere desktop foloseau becuri fluorescente. Potrivite multor tipuri de documente, becurile fluorescente prezinta doua dezavantaje majore: nu sunt capabile sa emita aceeasi intensitate de lumina pe o perioada lunga de timp, iar cantitatea mare de caldura degajata conduce la deteriorarea componentelor interne. Din aceste motive, majoritatea producatorilor au trecut la folosirea lampilor catod-rece, care pot furniza o lumina mai intensa si degaja foarte putina caldura. Scanerele CIS folosesc campuri dense de LED-uri RGB pentru a produce lumina alba.

Un comentariu:

C r s spunea...

destul de bun ,se vede ca nu ai citit articolul meu ..si ai zis ca am copiat (Citeste-l intai)!